VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Stormschade aan huis of tent?

Geplaatst op: 30-07-2015, 11:51:30

Juli roert zijn staart. De schade na de storm loopt in de miljoenen euro’s. Het thuisfront kan het beste even voor vakantiegangers controleren of het huis er nog netjes bij staat. 

Schade
De storm die zaterdag over Nederland raasde heeft voor zeker 13 miljoen euro schade aangericht. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars becijferd. Het totaalbedrag kan nog oplopen, vertelt Rudi Buis van het Verbond. Schade aan landbouw en overheidseigendommen zijn nog niet in de raming meegenomen. Ook is niet bekend wat de gevolgen zijn van evenementen die zijn afgelast.

Beschadigde tent
Omgewaaide bomen, rondvliegende takken, dakpannen en puin zorgden vooral voor schade aan gebouwen en auto’s. “De meeste stormen komen voor in de herfst en de vroege winter”, zegt Buis. “Particulieren doen dan een beroep op hun inboedel- en opstalverzekering. Bij deze julistorm hebben de reisverzekeraars het ook druk, omdat veel mensen op de camping stonden.” Dat heeft voor 30 tot 40 procent meer claims gezorgd. Vakantiegangers die de juiste polis hebben afgesloten kunnen beschadigde tenten, caravans en inventarissen gewoon bij hun reisverzekeraar claimen, stelt Buis.

Poolshoogte nemen
Omdat veel Nederlanders nog op vakantie zijn, zullen vakantiegangers pas later contact opnemen met hun verzekeraar, verwacht Buis. “Ze doen er wel goed aan om alvast aan buren, vrienden of kennissen te vragen om poolshoogte te nemen bij hun huis. Vraag of ze grote takken uit voortuinen willen weghalen. Inbrekers zien dan minder snel dat bewoners op vakantie zijn.”

Veilig
“Ook kan het thuisfront voorkomen dat een relatief kleine schade door een losliggende dakplaat of weggewaaide dakpannen toch nog heel groot wordt”, vervolgt Buis. “Zo kunnen er ook geen onveilige situaties ontstaan.” Hij wijst erop dat goed onderhoud ook belangrijk is om schade te voorkomen. “Maar misschien nog wel meer prioriteit heeft de veiligheid. Een huis dat slecht onderhouden is, kan letsel en leed veroorzaken.” De verzekeraar kan dan bij schade ook besluiten om geen vergoeding uit te keren. “Er moet dan wel sprake zijn van aantoonbaar achterstallig onderhoud. Dat geldt niet als je het huis even geen likje verf hebt gegeven.”

Overstromingen
Schade door overstromingen en aardbevingen is in de regel niet gedekt. “Dat mogen we van de overheid niet verzekeren”, zegt Buis. Op basis van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen bekijkt de regering per geval of ze overgaat tot schadevergoeding en hoe hoog deze moet zijn.

Tips bij noodweer

  • Meld schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar of tussenpersoon;
  • Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw verzekering om te zien welke schade wel of niet gedekt is;
  • Neem maatregelen om verdere schade te beperken zodra het veilig is. Meld kosten voor zulke noodmaatregelen ook bij uw verzekeraar;
  • Neem foto’s, als er schade is ontstaan. Deze foto’s kunt u gebruiken als bewijs voor de schade;
  • Noteer datum en tijdstip van de schade. De verzekeraar kan bij twijfel bij het KNMI navragen of er op dat moment sprake was van extreme weersomstandigheden.

Bron: www.eufin.nl van 30 juli 2015.

Vorige pagina